Poronliha on yksi
lapin tunnetuimmista luonnon antimista. Sitä nautitaan käristyksen, paistin,
lihapyöryköiden ja monien muiden herkkujen muodossa. Usein poron liha
miellettään ainoastaan laadukkaaksi raaka-aineeksi. Moni ei tule ajatelleeksi
sen terveysvaiktuksia.
Muutama vuosi
sitten Åsin yliopistossa opiskellut Ellen Cecilie Triumf julkaisi tutkimuksen
jonka mukaan poron lihalla on monia terveydelle hyödyllisiä ominaisuuksia. Triumfin
mukaan poronliha sisältää runsaasti tauriinia, joka on hyväksi ennen kaikkea
silmille ja sydämelle.
Poronliha on myös
suhteellisen vähärasvaista ja koostumukseltaan mureaa. Poron liha sisältää
proteiinin lisäksi runsaasti tyydyttämättömiä rasvahappoja, kivennäisaineita
sekä A-, B-, ja C-vitamiineja.
Emme kuitenkaan
väitä, että perunamuusin kanssa nautittu poronkäristys olisi kuitenkaan
laihduttajan unelma. Punaisissa lihoissa on kuitenkin paljon eroja ja poron lihan
syöjä saa makuelämyksen lisäksi myös hyviä ravintoaineita.
Poroa saa
tunnetusti melkein jokaisesta Hullu Poron ravintolasta sesonki aikaan. Kesäisin
poroa pääsee maistelemaan Wanha Hullu Poron Rock Cafén listoilta. Muitakin
herkkuja on tarjolla ja niistä voi lukea enemmän täältä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti