torstai 28. helmikuuta 2013

Kultainen Viinikoulu


Moni kotikokki taikoo keittiössään herkullisia päivällisiä mukaillen Oliveria, Ramsayta ja Lawsonia. Hyvä ruoka tarvitsee kumppanikseen myös yhteensopivan viinin mutta monella master chefillä meneekin sitten tässä kohtaa sormi suuhun. Kultaisen poron viiniasiantuntijat rientävät nyt hätiin. On aika tastingin.

Sommelier Heikki Forsel toivottaa asiakkaat tervetulleeksi ja pyytää kaikkia istumaan katetun pöydän ääreen. Yleensä ravintolassa istutaan paikalle jonka kattaukseen kuuluu lasi ja aterimet. Tällä kertaa edessä nököttää viisi viinilasia sekä pieni lautanen ja siro haarukka. Jännitys tiivistyy kun amatööri viiniharrastajat istuvat hiljaa odottaen Heikin ohjeita.

Ensin Heikki ohjeistaa miten viiniä kuuluu katsoa, haistaa ja vasta sitten maistaa. Ilmassa leijuu paljon maallikolle vieraita sanoja kuten, dekantoituminen, korkkivika, eiswein ja botrytis. Heikki kertoo kuitenkin selkeästi vastauksen jokaiseen hieman oudompaankin kysymykseen. Hiljaisuus syntyy vasta maistamisen jälkeen kun Heikki pyytää osallistujia kuvailemaan itse viinien makuja.
Forsel esittelee oikeat tekniikat viinin maistamiseen.


” Moni kokenutkin harrastaja unohtaa adjektiivit saman tien kun aletaan oikeasti pohtimaan viinin makuja ja tuoksuja. Esimerkiksi jos annettaisiin lapsen haistaa viiniä, tämä keksisi heti miltä se tuoksuu. Kun niitä sanoja sitten alkaa tulemaan mieleen, moni suomalainen löytää monesti tuttuja elementtejä kuten metsän tuoksua ja koivun raikkaita vivahteita.” Heikki kertoo.

Maistamisen jälkeen viinejä kokeillaan erilaisten makuyhdistelmien kanssa. On yllättävää huomata miten täyteläinen punaviini muuttuu lähes vetiseksi kun suuhun sujauttaa ennen maistamista suolaa. Kuiva valkoviini taas muuttuu makeammaksi kun suussa on pirskahdus sitruunan mehua.

” Erilaisia raaka-aineita testaamalla yhdessä viinin kanssa voimme konkreettisesti huomata miten valtavia eroja viinin makuun tulee kun yhdistetään se eri ruokiin. Hapan sitruuna ja suola ”kaatavat” viinin, eli neutralisoivat sen omaa happamuutta. Näin pyyhkien alkuperäisen maun täyteläisyyden täysin pois. Kannattaa siis miettiä millaisen viinin valitsee happaman ruuan seuraksi. Sama pätee makeisiin jälkiruokiin. Niiden kuuluu myös olla tasapainossa viinin kanssa tai muuten maku muuttuu molemmissa huonompaan suuntaan.”
Heikki tiivistää.

Tervetuloa Hullu Poron viinikouluun!
Lisätietoja saat täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti