Moni
kotikokki taikoo keittiössään herkullisia päivällisiä mukaillen Oliveria,
Ramsayta ja Lawsonia. Hyvä ruoka tarvitsee kumppanikseen myös yhteensopivan
viinin mutta monella master chefillä meneekin sitten tässä kohtaa sormi suuhun.
Kultaisen poron viiniasiantuntijat rientävät nyt hätiin. On aika tastingin.
Sommelier Heikki Forsel toivottaa asiakkaat
tervetulleeksi ja pyytää kaikkia istumaan katetun pöydän ääreen. Yleensä
ravintolassa istutaan paikalle jonka kattaukseen kuuluu lasi ja aterimet. Tällä
kertaa edessä nököttää viisi viinilasia sekä pieni lautanen ja siro haarukka.
Jännitys tiivistyy kun amatööri viiniharrastajat istuvat hiljaa odottaen Heikin
ohjeita.
Ensin Heikki ohjeistaa miten viiniä kuuluu
katsoa, haistaa ja vasta sitten maistaa. Ilmassa leijuu paljon maallikolle vieraita
sanoja kuten, dekantoituminen, korkkivika, eiswein ja botrytis. Heikki kertoo
kuitenkin selkeästi vastauksen jokaiseen hieman oudompaankin kysymykseen. Hiljaisuus
syntyy vasta maistamisen jälkeen kun Heikki pyytää osallistujia kuvailemaan
itse viinien makuja.
Forsel esittelee oikeat tekniikat viinin maistamiseen. |
” Moni kokenutkin harrastaja unohtaa
adjektiivit saman tien kun aletaan oikeasti pohtimaan viinin makuja ja tuoksuja.
Esimerkiksi jos annettaisiin lapsen haistaa viiniä, tämä keksisi heti miltä se
tuoksuu. Kun niitä sanoja sitten alkaa tulemaan mieleen, moni suomalainen
löytää monesti tuttuja elementtejä kuten metsän tuoksua ja koivun raikkaita
vivahteita.” Heikki kertoo.
Maistamisen jälkeen viinejä kokeillaan
erilaisten makuyhdistelmien kanssa. On yllättävää huomata miten täyteläinen
punaviini muuttuu lähes vetiseksi kun suuhun sujauttaa ennen maistamista
suolaa. Kuiva valkoviini taas muuttuu makeammaksi kun suussa on pirskahdus
sitruunan mehua.
” Erilaisia raaka-aineita testaamalla yhdessä
viinin kanssa voimme konkreettisesti huomata miten valtavia eroja viinin makuun
tulee kun yhdistetään se eri ruokiin. Hapan sitruuna ja suola ”kaatavat”
viinin, eli neutralisoivat sen omaa happamuutta. Näin pyyhkien alkuperäisen
maun täyteläisyyden täysin pois. Kannattaa siis miettiä millaisen viinin
valitsee happaman ruuan seuraksi. Sama pätee makeisiin jälkiruokiin. Niiden
kuuluu myös olla tasapainossa viinin kanssa tai muuten maku muuttuu molemmissa
huonompaan suuntaan.”
Heikki tiivistää.
Tervetuloa Hullu Poron viinikouluun!
Lisätietoja saat täältä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti