Syksyn marjasatoa korjataan
parhaimmillaan. Sateinen kesä on antanut
luonnolle runsaasti voimia kasvaa ja erityisesti marjat ja sienet ovat
hyötyneet vetisestä kesästä. Nyt ainoa asia mikä on jäljellä on tarttua ämpärin
kahvaan ja laittaa kumisaappaat jalkaan.
Lapin luonto ammentaa meille tänäkin vuonna
mustikoita, puolukoita, hilloja sekä lukuisia eri sienilajeja. Näistä saadaan
pakkaseen herkullisia raaka-aineita talveksi. Syksyn miellyttäväksi
lämmittäjäksi voidaan keittää mustikkakeittoa tai tarjota lakkahilloa
leipäjuuston toverina.
Päivikki halusi kuitenkin jakaa lukijoiden
kesken nyt yhden oman reseptinsä. Tuoreista mustikoista voi valmistaa
piirakoiden ja juomien lisäksi herkullista mustikkapuuroa. Tämä puuro ei kuitenkaan muistuta missään nimessä
perinteistä lappapuuroa. Kyseessä on ehkä
enemminkin köyhien ritarien tapainen ruoka.
PALOSAAREN MUSTIKKAPUURO
1 l vettä
400g mustikoita
3dl sokeria
1 ranskanleipä
voita paistamiseen
Keitä peratut mustikat sokerin kera soseeksi.
Leikkaa ranskanleipä ohuiksi viipaleiksi ja ruskista viipaleet pannulla kauniin
ruskeiksi. Asettele laakean vadin pohjalle mustikkasosetta ja sen päälle
ruskistetut leipäviipaleet. Peitä soseella ja tarjoile puolilämpimänä maidon
kera.
Tätä reseptiä arvostavat erityisesti pienet
herkkusuut ja mikseivät myös isommat, luonnon raaka-aineista nauttivat, kulinaristit.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti