keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Aurora Borealis - pohjoisten taivaiden ihme
On aivan täysin normaalia, että Levillä ihmiset pysähtyvät kesken kävelyn ja jäävät tuijottamaan taivaalle. Talven aikana taivaalle ilmestyvät tanssivat punavihreät liekit jaksavat ihmetyttää myös pohjoisen paikallisia asukkaita. Leviläinen ei ehkä pysähdy keskelle suojatietä ihmettelemään taivaan valonäytöstä mutta arvostaa tätä upeaa luonnonilmiötä siitä huolimatta.

Muinaiset pohjoisen asukkaat luulivat revontulien johtuvan Valkyyrioiden kimaltelevista haarniskoista, kun he ratsastivat pohjoisen yötaivaan alla. Nykyisin tiedetään,
että kyseessä on aurinkotuulen korkeaenergiaisten hiukkasten vuorovaikutus maan yläilmakehän atomien kanssa. Tieteellinen selitys ei kuitenkaan ole yhtä mielenkiintoinen kuin muinaiset teoriat siitä, miten taivaan ihmeelliset valot syntyvät. Syntyivät revontulet miten tahansa, jaksavat ne ihastuttaa myös paikallista kulkijaa, ilmestyessään Levin kirkkaalle taivaalle.

Revontulet pysäyttävät jokaisen lapin matkaajan. Kuva: Only in Lapland


Tuleva talvi on ainutlaatuinen revontulille. Revontulia ei pysty ennustamaan pidemmällä tähtäimellä, mutta tänä talvena auringonpilkkujakso on lähestymässä maksimiaikaansa. Tässä aktiivisessa vaiheessa revontulet ovat tavanomaista kauniimpia. Joten nyt jos koskaan kannattaa suunnata Lapin eksoottiseen luontoon revontulisafarille ideoimaan ja hakemaan uutta puhtia työelämään.

Lisätietoa mahtavista revontulikokouksista ja majoituksesta saat täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti