maanantai 4. helmikuuta 2013

Kasarista se alkoi


Kahdeksankymmentäluvulla elettiin Suomessa nousukautta ja moni yritystoiminta saikin tuolloin alkunsa yksityisten yrittäjien toimesta. Ravintola-alan yritykset joutuivat kuitenkin toimimaan vielä erittäin tiukkojen anniskeluoikeuksien alaisuudessa.

Päivikki Palosaari muistelee kahdeksankymmentäluvun aikaa hymyissä suin, olihan tuo jännittävää ja uutta aikaa nuorelle yrittäjälle. Moni asia oli kuitenkin tuolloin haastavampaa ravintola-alan yrittäjälle mitä nykypäivänä.

” Valtio sääteli kahdeksankymmentäluvulla alkoholin anniskelua hyvin tiukasti. Ensimmäisenä tulee mieleen se, että esimerkiksi tiettyinä juhlapyhinä kuten pitkäperjantaina, ei saanut myydä alkoholia lainkaan. Tämän lisäksi valomerkki tuli jo 00:30. Aikarajoitteiden lisäksi myyntiä rajoitti tiukka baarietiketti. Juomia ei saanut kantaa kädessä vaan tarjoilijan piti tuoda juoma suoraan pöytään eikä asiakas saanut kävellä lasi kädessä vaan juoma piti nauttia aina pöydässä istuen. Ravintoloissa ei saanut myöskään myydä valmiiksi sekoitettuja paukkuja vaan drinkit piti rakentaa vasta pöydässä. Tarjoilija toi lasissa annoksen viinaa, jonka päälle sitten kaadettiin asiakkaan edessä esimerkiksi puolukkamehua.”
Wanha Poro 1980-luvun lopulla.

Siirryttäessä 1990 luvulle Suomea koetteli historiallinen lamakausi. Monet yritykset menivät konkurssiin ja työttömyys nousi 3,5 %:sta 18,9 %:iin. Myös Hullu Poro Oy kärsi lamasta ja Päivikki eli kuusi vuotta pelkillä lapsilisillä. Kaikki tulot piti satsata yrityksen toimintaan. Asiakkaat kuluttivat luonnollisesti vähemmän oman talouden ollessa tiukassa mutta Hullu Poron kasvu jatkui hitaasti mutta tasaisesti.

Alkoholilainsäädännön muuttuessa 1990- luvulla tapahtui paljon suuria muutoksia baarikulttuurissa. Nyt baaritiskiltä sai itse käydä ostamassa juotavaa ja lasin sai ottaa mukaan terassille. Hullu Poro oli myös edelläkävijä soittaessaan rock-musiikkia ensimmäisenä ravintolana koko Lapissa.
1993 Wanhassa Porossa tansittiin jo live-bändin tahtiin.


”Rockin lisäksi meillä oli Levin ainoa Dj, bassot sekä välkkyvät discovalot. 1990-luvulla aloittivat Hullu Porossa esiintymään myös live-bändit. Kaikki nämä asiat ovat nykyään itsestäänselvyyksiä Levin ravintolakulttuurissa mutta tuohon aikaan Wanha Hullu Poro oli Levin legendaarisin rock-paikka.” Päivikki muistelee.

Jos nyt iski kaipaus menneeseen niin ei hätää. Hullu Poro Areenalla tanssitaan ensi viikonloppuna 80- ja 90-luvun hittien tahtiin! Luvassa on ajan hengen mukaista menoa, ainoastaan anniskeluoikeudet pidetään 2000-luvun mallin mukaisena joten eiköhän oteta drinkki käteen ja lähdetä tanssilattialle!

Lisätietoja Areenan nostalgia-viikonlopusta saa täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti