perjantai 17. tammikuuta 2014

Poro-Opisto kouluttaa

Hullu Poron henkilökuntaa koulutetaan jatkuvasta.  Tammikuussa 8.1. oli  vuorossa Fondbergin Viinikoulutus 8.1.2014. Kouluttaja Sanna Gullsten.

 

Viinikoulutuksen alussa opiskelimme asioita viininvalmistuksesta sekä viinin makuun vaikuttavista tekijöistä, kuten maaperästä ja ilmastosta.

Tämän jälkeen kävimme läpi Samppanjan valmistuksen vaiheet ja maistoimme ensimmäiset viinit: Cavan, eli kuohuviinin Luna de Murviedron Espanjasta sekä Samppanja Taittinger Brut Reserven Ranskasta. Kaikki löysimme paljon eroavaisuuksia kuohuvista ja mielipiteet jakautuivat – osa piti enemmän samppanjasta ja osa cavasta.

Valkoviinien maistelussa ensin oli kolme erilaista Sauvignon Blanc viiniä, jotka kaikki olivat hyvin erilaisia. Murviedron Sauvignon Blanc Espanjasta, Hispanos+Suizasin kevyesti  tammitettu Impromptu myös Espanjasta sekä Dourthen Sauvignon Blanc Ranskasta. Tässä maistelukolmikossa huomasi selkeästi eroavaisuudet jotka tulee maaperästä, ilmastosta ja viinin valmistuksen eroista.

Toinen kolmikko maistelussa oli valkoviinit: Namorio Albariño, Espanja,  Villa Maria Arneis, Uusi Seelanti ja Piccini Memoro Italia Bianco, Italia. Kolme hyvin erilaista valkoviiniä; hapokas ja mineraalinen Albariño, hedelmäisempi kuiva erikoisuus Uudesta Seelannista Arneis rypäleestä joka on italian alkuperäisrypäle sekä Italialainen hieman tammitettu valkoviini jossa on rypäleitä ympäri Italiaa.

Punaviinien maistelu aloitettiin Espanjalaisella Murviedron Petit Verdot, Dourthen No1 Ranskasta sekä Piccini Memoro Italia italiasta. Petit Verdot oli keskitäyteläinen ja usealle omaan makuun sopiva. Ranskan Bordeaux sekoitus viini oli jo selkeästi ruokaviini – eli tanniinisuutta ja täyteläisyyttä löytyi huomattavasti enemmän. Memoro Italia puolestaan yllätti monet sen moninaisuudellaan; rypäleet on kasvatettu ympäri Italiaa ja viini oli helposti lähestyttävä ja keskitäyteläisen pehmeä.

Seuraavana maistoimme Seghesio Old Vin Zinfandel punaviinin Kaliforniasta sekä Hispano+Suizas Bassus Pinot Noirin Espanjasta. Kaksi hyvin erilaista, mutta hienostunutta makumaailmaa kruunasi maistelun loppusuoran.

Zinfandel on valmistettu hyvin vanhoista, jopa 90 vuotta vanhoista, köynnöksistä tulevista rypäleistä. Bassus taas oli hienosti kehittynyt monen ruoan kanssa yhdistettävissä oleva Pinot Noir. Kaikki totesimme, ettei oikein osannut näistä kahdesta sitä omaa suosikkia valita.

Makea jälkiruokaviini Dulce de Murviedro Espanjasta oli viimeinen maisteltava viini. Hyvin helposti erilaisten jälkiruokien kanssa yhdisteltävä viini sai kaikilta meiltä suut hymyyn.

Maistelun yhteydessä kävimme aina viinin alueen läpi sekä meille kerrottiin enemmän tuottajasta sekä kyseessä olevan viinin valmistuksesta.

Viinikoulutus oli hyvää kertausta monille viinin valmistuksesta sekä oli hienoa päästä maistelemaan kaikki meillä myynnissä olevat viinit. Nyt osaa taas helpommin myydä ja kertoa tuotteesta asiakkaalle. Myös keskustelut viinin ja ruoan yhdistämisestä rohkaisee helpommin myymään viinejä oikeantyyppisille ruoille.


Reeta Kari
Ravintolavastaava Asia Brasseriewww.fondberg.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti