keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Poro, se terveellisempi liha.


Poronliha on yksi lapin tunnetuimmista luonnon antimista. Sitä nautitaan käristyksen, paistin, lihapyöryköiden ja monien muiden herkkujen muodossa. Usein poron liha miellettään ainoastaan laadukkaaksi raaka-aineeksi. Moni ei tule ajatelleeksi sen terveysvaiktuksia.
Muutama vuosi sitten Åsin yliopistossa opiskellut Ellen Cecilie Triumf julkaisi tutkimuksen jonka mukaan poron lihalla on monia terveydelle hyödyllisiä ominaisuuksia. Triumfin mukaan poronliha sisältää runsaasti tauriinia, joka on hyväksi ennen kaikkea silmille ja sydämelle.
Poronliha on myös suhteellisen vähärasvaista ja koostumukseltaan mureaa. Poron liha sisältää proteiinin lisäksi runsaasti tyydyttämättömiä rasvahappoja, kivennäisaineita sekä A-, B-, ja C-vitamiineja.

Emme kuitenkaan väitä, että perunamuusin kanssa nautittu poronkäristys olisi kuitenkaan laihduttajan unelma. Punaisissa lihoissa on kuitenkin paljon eroja ja poron lihan syöjä saa makuelämyksen lisäksi myös hyviä ravintoaineita.
Poroa saa tunnetusti melkein jokaisesta Hullu Poron ravintolasta sesonki aikaan. Kesäisin poroa pääsee maistelemaan Wanha Hullu Poron Rock Cafén listoilta. Muitakin herkkuja on tarjolla ja niistä voi lukea enemmän täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti