torstai 30. toukokuuta 2013

Suurnoita Päiviön jäljillä

Päiviön polulla on aiheeseen liittyvät tauluja
Kittilän seudulta on noussut monia värikkäitä kulttuuripersoonallisuuksia – jokainen muistaa taidemaalarit Särestöniemen ja Palsan – mutta kauas historiaan mentäessä vanhin tunnetuista kittiläläisistä taitaa sentään olla 1600-luvun suurnoita Päiviö. Kansanperinteessä Suurnoita Päiviöstä on lukuisia tarinoita.Taulut kertovat mielenkiintoisia ja hauskoja tarinoita Päiviöstä
Päiviön sanotaan olleen hyvin varakas poromies, joka nokkeluudellaan ja ylivertaisilla noitataidoillaan kykeni puolustamaan itseään ja yhteisöään. Hänen apuaan tultiin hakemaan kauempaakin. Päiviö tiesi jo kolme päivää aikaisemmin, että hänelle on tulossa kaukainen vieras; käy etiäinen, kuten pohjoisessa vieläkin sanotaan.
 
Päiviöön on myös liitetty supersankarityyppisiä tarinoita. Kellostapulin äkkijyrkkään rinnettä hän sahutti suksilla alas Ounasjoen jäälle rasvakuppi päänsä päällä - eikä tippaakaan läikkynyt.


Levillä on useampia teemapolkuja. Teemojen ympärille on toteutettu aiheeseen liittyvät taulut kuvituksineen ja tarinoineen. Taulujen tekstit ovat suomeksi ja englanniksi.
  

Polku on helppokulkuista ja Levin luonto on kaunista
Suurnoita Päiviön mukaan tehty Polku sijoittuu Taalovaaraan. Reitti lähtee Levin Ympärystien varrelta. Päiviön Polku on vaaleanpunaisella merkitty ja helppokulkuinen. Osan matkaa reitti kulkee kivirakkaa pitkin, joten hyvät kävelykengät on tarpeen olla mukana. Osa matkasta taittuu pitkospuita pitkin.
 
Suurnoita Päiviön polku on  kilometrin mittainen. Reitti kulkee entisaikain eloa polun kanssa päällekkäin tehden piston Kellostapulille. Kellostapulin rinteiltä on mahtavat maisemat Ounasjoen yli kaukaisuuteen. 

 
 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti