maanantai 17. kesäkuuta 2013

Kesälappi – kaunis, nautittava ja unohtumaton

 

 
”Liikkumaton ja lähes äänetön kesäyö. Auringonvalo ei enää lämmitä, mutta on aivan valoisaa. Tätä ei voi jättää kokematta”


Ympärivuorokautisen valon ja yhtäkkisen vihreyden vyöryttyä ryminällä päälle, olo on levoton kuin paarmoista sekopääksi tulleella porolla. Ulottuvilla ovat Lapin kesän kaikki nautinnot: kirkkaat yöt, terassi-illat, kiireettömät patikointipäivät, pyöräretket, golfviheriöt ja kalaisat vedet.Kun nousee kesäisenä päivänä Levitunturiin, tuntuu siltä kuin seisoisi taivaanpankolla. Suuri sininen Lappi näyttäytyy silmien edessä kaikessa komeudessaan, suurena panoraamana.

Kesä-Lapin kauneus hurmaa ja koko korpi kaikuu elämää. Kurjet huutelevat, sinirinnan laulu helähtelee, palokärki pärryttää keloa, sääsket inisevät. Ja maa on kulleroita keltaisenaan. 

Tervaksien tuoksuisella tulistelupaikalla jokin vilahtaa silmissä. Lapin taikalintu kuukkeli lentää ohitse ja aurinko paistaa sen punertavien siipien lävitse. Se hiipii hiljalleen viereen, kärkkyy makupalaa ja suhahtaa takaisin ylös männyn oksille kurkistelemaan kairan kulkijaa.

 
Vaeltajan saapuessa avosuolle, on se valtoimenaan heleän valkoisia hillankukkia. Ne peittävät jängän kuin lumi. Näky saa jokavuotisen kuumeen nousemaan: heinäkuun lopulla riittää taas Lapin kultaista marjaa poimittavaksi ja syötäväksi.


Valoa riittää luonnossa kulkijalle läpi vuorokauden, mutta keskiyöllä aurinko näkyy erikoisella tavalla suoraan pohjoisesta. Se loimottaa punaisena kiekkona, jolla ei näytä olevan säteitä lainkaan.
Ainakin yksi yötön yö täytyy Lapin matkalla valvoa illasta aamuun. Katsella keskiyön aurinkoa, joka loimottaa järven pinnasta kuin peilistä. Kuunnella liikkumatonta ja lähes äänetöntä kesäyötä. Auringonvalo ei ehkä enää lämmitä, mutta on aivan valoisaa. Pikku hiljaa alkaa varhainen lintujen laulukonsertti, joka pian soi jo taukoamatta.


Leville on ihana tulla viettämään juhannusta porukalla.  Hullu Poron keittiö valmistaa yöttömänyönjuhlijoille kunnon juhannusherkut. Iltaa juhlitaan Wanhassa Porossa Hawaji -teemalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti