perjantai 10. elokuuta 2012

Luonnosta suoraan kattilaan


Syksyn marjasatoa korjataan parhaimmillaan.  Sateinen kesä on antanut luonnolle runsaasti voimia kasvaa ja erityisesti marjat ja sienet ovat hyötyneet vetisestä kesästä. Nyt ainoa asia mikä on jäljellä on tarttua ämpärin kahvaan ja laittaa kumisaappaat jalkaan.

Lapin luonto ammentaa meille tänäkin vuonna mustikoita, puolukoita, hilloja sekä lukuisia eri sienilajeja. Näistä saadaan pakkaseen herkullisia raaka-aineita talveksi. Syksyn miellyttäväksi lämmittäjäksi voidaan keittää mustikkakeittoa tai tarjota lakkahilloa leipäjuuston toverina.

Päivikki halusi kuitenkin jakaa lukijoiden kesken nyt yhden oman reseptinsä. Tuoreista mustikoista voi valmistaa piirakoiden ja juomien lisäksi herkullista mustikkapuuroa.  Tämä puuro ei kuitenkaan muistuta missään nimessä perinteistä lappapuuroa. Kyseessä on ehkä enemminkin köyhien ritarien tapainen ruoka.


PALOSAAREN MUSTIKKAPUURO

1 l vettä
400g mustikoita
3dl sokeria
1 ranskanleipä
voita paistamiseen

Keitä peratut mustikat sokerin kera soseeksi. Leikkaa ranskanleipä ohuiksi viipaleiksi ja ruskista viipaleet pannulla kauniin ruskeiksi. Asettele laakean vadin pohjalle mustikkasosetta ja sen päälle ruskistetut leipäviipaleet. Peitä soseella ja tarjoile puolilämpimänä maidon kera.

Tätä reseptiä arvostavat erityisesti pienet herkkusuut ja mikseivät myös isommat, luonnon raaka-aineista nauttivat, kulinaristit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti